top of page

AsociaÅ£ia „Prietenii Omului-Umanism, Cultură” a donat 4.000 de cărÅ£i Primăriei Cârcea pentru a pune bazele unei biblioteci publice în comuna doljeană.

Cele 4.000 de volume cu conÅ£inut enciclopedic au fost colectate pe parcursul unui an de zile, de voluntari, sub coordonarea profesorului Ion Scorbureanu de la Colegiul Economic „Petre S. Aurelian” din Slatina, fondul de carte ajungând în judeÅ£ul Dolj, cu sprijinul Bibliotecii JudeÅ£ene „Alexandru ÅŸi Aristia Aman”.

Asociatia Prietenii omului – Umanism, cultura a predat, primarului comunei Baldovinesti, Ion Enescu, fondul de carte strâns de voluntarii sai de la cetatenii din Slatina, in vederea infiintarii unei biblioteci publice in comuna pe care acesta o conduce.

Prin evaluarea proiectului “Carte, cinste cui te-a scris si celui ce te daruieste”, voluntarii asociatiei au strans peste 15.000 de volume de carti, pe care le-au donat primariilor Gradinile, Calui, Baldovinesti, Ghimpeteni, Soparlita, Dobrun (n.red. – Rosieni), Gura Padinii si Balteni.

Grup tinta: 12 localitati :

1 .  judetul Olt: Balteni; Gura Padinii si Ipotesti.

2. judetul Dolj: Carcea; Carna; Catane; Ghidici; Ghindeni; Intorsura; Plesoi; Rojiste; Talpas.

 

Problema proiect:

In judetul Olt si judetul Dolj au fost infiintate in anul 2005 noi comune care nu au o biblioteca publica comunala .In contextul crizei economice ( morale) actuale ,care determina o extindere a paturilor saraciei, cu expunerea inca si mai mare a grupurilor vulnerabile si aparitia altor noi, biblioteca publica comunala apare ca fiind poate cea mai eficienta metoda de sprijin cultural- educativ a acestor cetateni si a societatii ramanesti de la sate in general.Orice comunitate ar trebui sa respecte diversitaea si sa asigure cetatenilor posibilitatea de informare, instruire, educatie de fapt toate drepturile civile , politice, sociale, economice si culturale. Cetatenii acestor comune, tineri si adulti, au dreptul la informare, educatie, divertisment. Absenta unei institutii de cultura cum este biblioteca publica ingreuneaza procesul de evolutie a populatiei din localitatile respective.Speram sa gasim impreuna masurile cele mai potrivite pentru a determina Consiliile Locale Comunale sa creeze posibilitatea de a realiza  obiectivul propus.

 

Obiective Proiect:

1. Colectarea de carti si fonduri financiare  pentru infiintarea de biblioteci comunale in localitatile din judetul Olt si judetul Dolj de catre voluntarii asociatiei noastre .

2. Infiintarea de biblioteci publice comunale in judetul Olt si judetul Dolj de catre Consiliile Comunale prin creeare unui spatiu corespunzator unei biblioteci publice, mobilier si post de bibliotecar comunal.

 

Rezumat

Proiectul “ Carte cinste cui te-a scris si celui ce te daruieste”  s-a desfasurat in judetul Olt in perioada 2006/2009 si a contribuit cu donatii de carte pentru comunele: Gradinile;  Ghimpeteni; Calui; Soparlita; Rosieni(Dobrun); GuraPadini; Balteni; Osica; Baldovinesti si Colegiul “Buna Vestire” Gradinari.

Obiectivele propuse in acest nou proiect speram ca vor fi atinse prin serviciile voluntarilor asociatiei noastre, dar si a Consiliilor comunale, partenerilor proiectului pentru infiintarea de biblioteci publice comunale in localitatile:

1 .  judetul Olt: Balteni; Gura Padinii si Ipotesti.

2. judetul Dolj: Carcea; Carna; Catane; Ghidici; Ghindeni; Intorsura; Plesoi; Rojiste; Talpas.

Prin infiintarea de biblioteci comunale proiectul ofera o forma alternativa de educatie, prin care tinerii si adulti din familiile sarace, care nu au posibilitatea sa-si cumpere o carte, sa consulte o colectie de periodice si alte posibilitati de informare si instruire. Proiectul urmareste formarea cetatenilor voluntari (tineri si adulti) din municipiul Craiova, judetul Dolj si municipiul Slatina, judetul Olt pentru a dezvolta voluntariatul ca o sursa viabila si de neinlocuit pentru solutionarea problemelor cu care se confrunta societatea romaneasca.

​

Date beneficiari:

- Copii, tineri si adulti locuitori ai comunelor defavorizate – fara biblioteca publica.

​

Activitati:

Proiectul va derula urmatoarele activitati:

1. Stabilirea de parteneriate: Consiliile comunale, Institutii, Agenti economici, persoane fizice si juridice;

2. Alcatuirea echipei de lucru; distribuirea materialelor informative (pliante; fluturasi; afise); mediatizarea proiectului; colectarea cartilor donate.

3. predarea cartilor stranse persoanelor abilitate din comunele vizate in proiect

4. Se vor achiziona carti noi pentru dotarea viitoarelor biblioteci publice  din  fondurile financiare stranse.

 

Indicatori proiect:

Obiectivele  proiectului sunt deosebit de ambitioase si datorita unei echipe de voluntari (tineri si adulti; pensionari; cadre didactice; studenti), animati de dorinta de a realiza niste schimbari in viata cetatenilor din localitatile implicate in proiect.Viziunea voluntarilor este aceea a unei societati romanesti  in care fiecare persoana isi aduce contributia in mod voluntar la dezvoltarea comunitatii in care traieste, fie oferindu-si timpul, cunostiintele, energia, deprinderile, talentul sau experienta , fie sprijinind

financiar initiativele voluntare din cadrul comunitatii, a unei societati in care implicarea intr-o activitate de voluntariat in beneficiul comunitatii reprezinta o parte acceptata si apreciata a existentei fiecarei persoane si in armonie cu celelalte angajamente ale sale (fata de familie, educatie , munca si recreere).

Pentru a realiza obiectivele propuse in proiect este necesar sa fim intelesi, ajutati si de factorii principali, adica: Consiile locale comunale.

Cele douasprezece comune prinse in proiect vor beneficia de Biblioteca Publica Comunala.

Biblioteca publica comunala va cuprinde:  spatiul si mobilier corespunzator;  post de bibliotecar.

Dintre toate păcatele omului, cel mai detestabil rămâne nepăsarea È™i indiferenÈ›a omului față de suferinÈ›ele È™i durerile celor din jurul lui. 
​
Dăruind în educaÈ›ie ajutăm viitorul
bottom of page