Proiectul „Carte, cinste cui te-a scris şi celui ce te dăruieşte!” este derulat de Asociaţia „Prietenii Omului-Umanism, Cultură” de mai mulţi ani, cu scopul de a colecta cărţi şi de contribui la înfiinţarea de biblioteci publice în comune în care nu există astfel de instituţii. În perioada 2006-2009, donaţii importante de carte au ajuns în judeţul Olt, la: Grădinile, Ghimpeteni, Călui, Şopârliţa, Roşieni, Gura Padinii, Bălteni, Osica, Baldovineşti şi Colegiul „Buna Vestire” Grădinari.
În judeţul Dolj, organizaţia îşi propune să încheie şi alte parteneriate la : Cârcea, Cârna, Catane, Ghidici, Ghindeni, Întorsura, Pleşoi, Rojişte şi Tălpaş, în prima dintre aceste localităţi fiind stabilit deja un acord de colaborare. „Dorim să colaborăm autorităţile locale din comuna Cârcea, acolo unde Primăria dezvoltă un Centru cultural, dotat cu o bibliotecă publică pentru tinerii de aici şi pentru întreaga comunitate.
Pe parcursul acestui proiect s-au strâns zeci de mii de volume de carte prin voluntariat. Cadre didactice, studenţi şi elevi din Slatina s-au implicat alături de noi şi sunt ferm convinsă că şi la Craiova vom găsi voluntari pentru a ajuta comunele în care nu există biblioteci publice, dar şi alte biblioteci care au nevoie de fond de carte”, a afirmat Cornelia Pitei, preşedintele Asociaţiei „Prietenii Omului-Umanism, Cultură”. Aceasta a lansat o invitaţie către cadrele didactice de la unităţile de învăţământ din Craiova să devină coordonatori pentru colecte de cărţi care să ajungă în mediul rural.
Valerică Pupăză: „Dorim să înfiinţăm o bibliotecă publică la Cârcea”
Cele 4.000 de volume cu conţinut enciclopedic au fost colectate pe parcursul unui an de zile, de voluntari, sub coordonarea profesorului Ion Scorbureanu de la Colegiul Economic „Petre S. Aurelian” din Slatina, fondul de carte ajungând în judeţul Dolj, cu sprijinul Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman”. Primarul comunei Cârcea, Valerică Pupăză a dat asigurări că exemplarele vor fi depozitate în incinta Grupului Şcolar Agricol Cârcea până ce construcţia Centrului Cultural se va finaliza, spre sfârşitul anului viitor. „Dorim să înfiinţăm o bibliotecă publică la Cârcea, de aceea am şi răspuns acestei iniţiative lăudabile. De când a devenit comună, în 2004, noi am încercat ca, pe lângă proiectele de dezvoltare a infrastructurii, să investim şi în proiecte în învăţământ, educaţie, cultură şi sport. În acest moment se lucrează Centrul cultural şi baza sportivă – o construcţie de 2.000 de metri pătraţi cu spaţii prevăzute pentru diferite activităţi de cultură şi sport, dar şi spaţiu pentru bibliotecă, cu loc de depozitare a cărţilor şi sală de lectură. Avem o bibliotecă la Grupul Şcolar Agricol Cârcea, însă vrem şi una publică pentru că există cerere din partea comunităţii în acest sens, dar şi pentru că, în curând, vom avea spaţiul optim pentru o astfel de destinaţie”, a explicat primarul Valerică Pupăză.
Sursa: Cuvantul Libertatii
Data: 22.11.2011