top of page

Pelerinaj (2008)

Timpul de desfăşurare: de la 01.08.2007 – pana la  01.08.2008.

​

Scopul proiectului: Formarea de comportamente adecvate privind viata Crestinului in sec. XXI

prin implicarea pensionarilor, adultilor si tinerilor in pelerinaj de o zi la Sf. Manastiri

din jud. Valcea, Arges si Gorj.

​

Persoanele implicate în proiect:

  • Pensionari, adulti, tineri din municipiul Slatina.

  • Agenti economici, institutii din municipiul Slatina. Desfasurarea acestui proiect, in valoare de 25500 lei, a fost posibila datorita domnului Marian Taifas, un iubitor de oameni, care a sponsorizat excursiile efectuate.

 

Obiectivele  proiectului:

  • Obiectiv general : Innoirea omului prin credinta si morala crestina, prin impletirea dreptei credinte cu dreapta traire crestina.

  • Obiective specifice :

    • Imbunatatirea calitatii vietii pensionarilor, familiilor si tinerilor  prin efectuarea in fiecare sambata si duminica a unei excursii – pelerinaj gratuite la Manastirile din jud. Valcea, Arges si Gorj.

    • Promovarea spiritului de solidaritate intre generatii, oferind tinerilor si batranilor ocazia de a se intalni si de a dialoga despre viata spirituala a crestinului.

    • Sensibilizarea societatii in ceea ce priveste nevoile crestinilor.

 

Activitatile  proiectului:

  • Campanie de recrutare voluntari; instruirea preotilor pe Biserici pentru a mobiliza crestinii dornici de a efectua o excursie in cadrul unei manastiri; instruirea voluntarilor pentru a recruta cetateni crestini, mai putin credinciosi in vederea participarii la excursie;

  • Campanie de recrutare agenti economici, institutii, persoane fizice in vederea procurarii de: autocare, hrana pentru excursionisti, resurse financiare (sofer, motorina, plata voluntari), plata telefoane; organizarea excursiei; instructiuni pentru excursionisti; sa fie imbracati decent pentru a intra in Sf. Manastiri.

 

Obstacole intampinate in derularea proiectului:

  • Mobilizarea oamenilor mai putin credinciosi pentru a efectua excursia (imbracaminte, comportament adecvat); acceptarea atitudinii de dialog cu moderatorul voluntar privind instruirea lor; acceptarea unui program strict privind servirea mesei in incinta Manastirii (alimente de post) si acceptarea explicatiilor istorice date de Manastire.

  • Stabilirea traseului :disputa serioasa intre crestini, dar rezolvata de voluntari prin chestionare.

 

Rezultatele proiectului:

  • Sensibilizarea pensionarilor, familiilor si tinerilor de credinciosi invitati a participa impreuna cu persoane ortodoxe doar cu numele. Crestinii sunt chemati sa faca fapte buna. Fiecare beneficiar va fi subiect al propriei schimbari, formari si imbunatatiri: de a fi mai bun. Schimbarea in atitudine si comportament fata de persoanele necredincioase – vor descoperi importanta iubirii aproapelui, a rugaciunii.

  • 624 de pensionari s-au bucurat de aceste excursii, majoritatea cu pensii de nimic, ce nu-si puteau permite nici macar o iesire in afara orasului, dar sa mai mearga in alt judet. O parte din acesti pensionari au ajutat la mobilizarea altor persoane.

Dintre toate păcatele omului, cel mai detestabil rămâne nepăsarea È™i indiferenÈ›a omului față de suferinÈ›ele È™i durerile celor din jurul lui. 
​
Dăruind în educaÈ›ie ajutăm viitorul
bottom of page