top of page

Ne vorbeste parintele CLEOPA (VOL II)


Noi, poporul roman, suntem plamaditi crestini ortiodocsi de doua mii de ani.
Sfantul Apostol Andrei, cel intai chemat, a predicat in Scitia Minor, adica in Dobrogea; apoi colonistii adusi de romani din Asia Mica si Siria, pentru a coloniza.


Dacia, erau in buna parte crestini.
Pe urma, nu putini dintre ostasii romani stationati pe pamantul tarii noastre, erau crestini.
Toate aceste argumente dovedesc ca poporul roman s-a nascut crestin si a ramas crestin pana astazi .
Deci, suntem crestini nu ca bulgarii, de la 840 sau ca ungurii de la anul 1001, sau cum au fost rusii de la anul 980. Noi suntem de 2000 de ani crestini.


Poporul roman este plamadit in dreapta credinta de 2000 de ani si nu se poate desparti istoria Bisericii precum nu poti desparti trupul de suflet.
De aceea va spun sa ramaneti in credinta stramoseasca si s-o pastrati cu toata inima, sa crestinati copii vostri in frica si certarea lui Dumnezeu, sa va fie draga biserica, sa ascultati de preoti.


Si ce-ati apucat de la stramosi, biserica, icoana, cruce, sfantul Maslu, aghiazma, spovedanie, post, inmormantarea cu preot, cruce si icoana, cu aceea sa mori si tu, si sa lasi mostenire copiilor tai, daca vrei sa fii roman adevarat si crestin adevarat.


Biserica noastra este mama noastra duhovniceasca. Ea ne-a nascut pe noi la dumnezeescul botez prin apa si prin Duh.
 

Biserica noastra nu poarta grija de sufletele noastrenumai cand suntem vii, ci si dupa moarte.

“DOAMNE IISUSE HRISTOASE FIUL LUI DUMNEZEU MILUIESTE-MA PE MINE PACATOSUL”

 

INOIREA TRAIRII NOASTRE IN BISERICA

Nu trebuie sa urmarim inoirea  sau reforma Bisericii care trebuie sa ramana asa cum ne-au lasat-o Sfintii Parinti sfanta, soborniceasca si apostoleasca, ci trebuie sa urmarim inoirea trairii noastre in Biserica. De accea credinciosii trebuie sa urmareasca :

1.   Participarea regulata a crestinilor la Sfanta Liturghie, care este cerul pe pamant, de unde incepe invierea duhovniceasca si urcusul spre cer;

2.   Spovedanie si Inpartasanie; Post, Rugaciune si Milostenie;Citirea Sf. Scripturi, Vietile Sfintilor si scrierile Sf. Parinti.

3.   Rugaciunea lui Iisus numai cei care vor chema numele Domnului vor avea puterea duhovniceasca pentru a birui ispitele; rugaciunea isihasta aduce despatimirea inimii, iar inima curata, despatimita, aduce roada Duhului. ”Iar roada Duhului este iubire, bucurie, pace, indelunga rabdare, bunatate, facere de bine, credinciosie, blandete, infranare, curatie- Gal. 5,22.

 

4.   Rugaciuni zilnice catre Maica Domnului; mare putere duhovniceasca si multe minuni se petrec cu cei care citesc Imnul Acatist la Rugul Aprins al Maicii Domnului;

5.   Educatia crestina ortodoxa a copiilor si parintilor. Sf parinti spun ca trebuie sa educam crestineste copilul in primii 3-5 ani de viata.

Daca vor fi crescuti in duhul lumii, al   poftelor si al pacatelor, mai tarziu va trebui sa fie o mare minune dumnezeiasca ca sa se intoarca la credinta.

Din copiii educati crestineste vor fi preoti buni, monahi buni, crestini buni. Iar rugaciunile si faptele bune ale acestora vor ajuta si pe ceilalti crestini sa se mantuiasca. Educatia religioasa trebuie facuta in Biserica, dar si in familie, in lume si mai ales in scoala.

6.Descoperirea credinciosilor care au chemarea pentru o viata duhovniceasca superioara si crearea unui mediu prielnic formarii si afirmarii unei elite intelectuale crestine si a unor mari duhovnici care, prin autoritatea cuvantului lor, sa influenteze in chip hotarator cursul evenimentelor sociale ce ating viata spirituala a poporului.

7.  Legatura crestinilor cu sfintele manastiri din tara, Sf.Munte Athos, Grecia  si Ierusalim prin pelerinaje, pomelnice si carti.Trebuie lucrat in spatiul ortodox. Aici este binecuvantarea si chemarea noastra.

8.      Editarea de Carti si Reviste in legatura cu ispitele actuale si in virtutile si activitatile opuse lor. Revistele trebuie sa mobilizeze spre atitudine si fapte concrete, sa informeze pe crestini asupra pericolelor prin suflet, sa le aduca la cunostinta evenimentele actuale si lucrurile necesare dar pe care ei nu le pot afla

singuri.

Revistele trebuie sa aiba caracter practic si interactiv, sa cuprinda texte scurte, clare si cuprinzatoare. Iar cei ce scriu si invata, trebuie sa aiba o anumita crestere duhovniceasca si binecuvantarea parintilor dihovnicesti.

9.      Emisiuni de radio si televiziune

10.  Activitatea religioasa sa fie inbinata cu asistenta sociala pentru a raspunde astfel chemarii ”Mila voiesc, iar nu jertfa”, pentru a inpleti credinta cu faptele, dreapta credinta cu dreapta vietuire crestina , pentru a trece de la “crestini cu numele la crestini adevarati”. Numai astfel prin manifestarea dragostei fata de aproape, va putea biserica sa induca virtutile crestine in viata sociala.

11.   Actiuni in comun a mai multor parohii, manastiri, asociatii ortodoxe, seminarii, facultati in legatura cu activitatile de mai sus si inpotriva avorturilor, homosexualitatii, desfranerii, necredintei, vrajilor, emisiunilor teledemonizate si impotriva minciunilor si denigrarilor care vizeaza Biserica Ortodoxa Romana si pe slujitorii ei.

Dintre toate păcatele omului, cel mai detestabil rămâne nepăsarea È™i indiferenÈ›a omului față de suferinÈ›ele È™i durerile celor din jurul lui. 
​
Dăruind în educaÈ›ie ajutăm viitorul
bottom of page