top of page

Copii împotriva violenÈ›ei domestice

Totul a început spontan, odată cu primirea invitaÅ£iei de a

participa la Seminarul ,,Societatea în tranziÅ£ie ÅŸi problematica

violenÅ£ei în familie”, desfăşurat în data de 10 decembrie 2008 ÅŸi

organizat de către DirecÅ£ia de Muncă ÅŸi ProtecÅ£ie Socială Olt.

​

În calitate de profesor diriginte am acceptat invitaÅ£ia, iar elevii

entuziaÅŸti ca de obicei, s-au înscris imediat. Alegerea lor nu a

fost uşoară şi de aceea cei opt elevi participanţi au fost selectaţi

după următoarele criterii: realizarea unor creaţii literare (poezie

şi prozăcompuneri) şi plastice care să surprindă tematica

evenimentului. La acestea, s-a adăugat un concurs de ghicitori, deoarece am pornit de la ideea că elevul, copilul în general, este o personalitate în devenire care se poate constitui în partener al propriei sale formări, la crearea unor comportamente individuale sănătoase, a unor atitudini pozitive faţă de sine ÅŸi de viaţă, care să ducă la o dezvoltare fizică ÅŸi psihică armonioasă.

 

Ideile au venit tot de la ei, astfel sarcina mea a fost doar una de îndrumare ÅŸi coordonare a acestora. Cei opt elevi sunt Săndulescu Gabriela Adriana, Popa Ionela AncuÅ£a, Popescu Mihăiţă Daniel, Ion Rebecca Gabriela, Cârstea Cristina Mădălina, DrăguÅ£ Irina Nicoleta, NiÅ£u Cristina ÅŸi Ene Mădălina, din clasa a VI-a D de la Liceul cu Program Sportiv- Slatina .

​

Mini – spectacolul ce a deschis seminarul organizat cu ocazia Campaniei Consiliului Europei de Combatere a ViolenÅ£ei în Familie Împotriva Femeii a cuprins creaÅ£ii artistice cu mesaj pozitiv, optimist, transfigurate plastic, prin viziunea lor personală ÅŸi inocentă de a vedea ÅŸi percepe realităţile vieÅ£ii. De asemenea, creaÅ£iile literare (proză ÅŸi poezii) s-au inspirat din viaÅ£a de zi cu zi sau din cazuri întâlnite în comunitate.

 

Elevii participanÅ£i au accentuat faptul că, cel mai important lucru este înÅ£elegerea în familie, fenomen descris ÅŸi prezentat de aceÅŸtia după puterea lor de înÅ£elegere. Faţă de alÅ£i copii care nu au un climat familial plăcut manifestă compasiune, acceptându-i să se integreze în grupul lor .

 

BucuroÅŸi că au avut posibilitatea de a –ÅŸi prezenta creaÅ£iile lor plastice ÅŸi literare, dar mai ales că au primit diplome din partea organizatorilor, întorÅŸi la ÅŸcoală au povestit ÅŸi celorlalÅ£i colegi experienÅ£a placută. De altfel, în urma acestei acÅ£iuni, s-a simÅ£it o atitudine pozitivă, mai înÅ£eleaptă, mult mai activă, în sensul că elevii fuseseră implicaÅ£i ÅŸi în alte activităţi precum:

• dramatizarea unei piese de teatru prezentată la Colegiul NaÅ£ional “Ion Minulescu” în cadrul concursului organizat de către AsociaÅ£ia “ Prietenii omului- umanism, cultură” cu tema „Cel mai bun scenariu pe teme HIV-SIDADroguri”,

• expoziÅ£ii de creaÅ£ii plastice în cadrul proiectului ” SoÅ£ii fără bărbat, copii fără tată”, finanÅ£at de ARDC ÅŸi FundaÅ£ia „Charles Stewart Mott”, campania cu prilejul zilei de 22 septembrie , Ziua Europei fără MaÅŸini, acum ÅŸi-au manifestat dorinÅ£a de a participa la cât mai multe activităţi de acest gen.

 

În prezent, elevii sunt implicaÅ£i în acordul de parteneriat-voluntariat ”Åži noi suntem copii” din cadrul Strategiei de AcÅ£iune Comunitară, urmărind astfel stimularea mentală, antrenarea fizică, integrarea socială ÅŸi dezvoltarea abilităţilor copiilor prin activităţi recreative, imaginative, prin petrecerea în mod agreabil a timpului liber în scopul susÅ£inerii pocesului de integrare socială ÅŸi dezvoltare educaÅ£ională.

​

Dat fiind faptul că reacÅ£iile ulterioare au fost mai mult decât îmbucurătoare, aÅŸteptăm invitaÅ£ia dumneavoastră ÅŸi cu alte prilejuri.

Dintre toate păcatele omului, cel mai detestabil rămâne nepăsarea È™i indiferenÈ›a omului față de suferinÈ›ele È™i durerile celor din jurul lui. 
​
Dăruind în educaÈ›ie ajutăm viitorul
bottom of page